Citat na drumu 

Moj brat je pitao svoga ubojicu kako je namislio počiniti ubojstvo. 

– prva rečenica u knjizi “Svi će ljudi biti braća” J. M. Simmela 

Advertisements

Citat na drumu 

PISAC IZRAŽAVA. ON NE KOMUNICIRA.
OBIČAN ČITALAC NEKA CRKNE.
… napisao je Eugen Jolas u manifestu Revolucija reči, kao reakciju na brdo loših kritika Dela u razvoju (kasnije nazvanog Finegana buđenje), koje su se uglavnom svodile na jedno: knjiga je nerazumljiva i ne može da se čita. Jolas je objavio 13 odlomaka iz Dela u razvoju u svom avangardnom časopisu tranzicija, i njemu se upravo iz tog razloga ono toliko i svidelo. Manifest je potpisalo 16 pisaca, ali ne i Džojs – Džojs je smatrao da piše za običnog čitaoca!
A evo šta Džojs ima da kaže o samom razvoju dela:
‘Oboje smo pomalo ošamućeni velikom vrućinom ovde. Svakog dana radim na mom velikom dugačkom širokom visokom dubokom gustom proznom delu.’

(Džojsovo pismo, jun 1934)

Citat na drumu 

I was standing outside myself trying to stop those hangings with ghost fingers… I am a ghost wanting what every ghost wants-a body-after the Long Time moving through odorless alleys of space where no life is, only the colorless no smell of death…Nobody can breathe and smell it through pink convolutions of gristle laced with crystal snot, time shit and black blood filters of flesh.

  • William S. Burroughs, Naked Lunch

Citat na drumu

Da je život (po ovakvim svračjim zakucima) doista besmislen kao panoptikumski voštani prerez svraba, čira, spolovila, crijeva, ranjave utrobe, zaronjeni u životne nagone, u ratove, u lične neprilike, u zvjerinjake, u prava, krvava spolovila, u svrabove, čirove i utrobe, u smijehu, uz zveket čaša i glazbala, u trci za kruhom i pobjedom, mi to svi obično zaboravljamo jer se čovjeku ne gadi ništa što se može oploditi ili pojesti.

– M. Krleža, Na rubu pameti